Ahad, 21 November 2010

KARANGAN TUMPUAN 2010

Soalan:Masalah pengangkutan awam di negara ini perlu diselesaikan untuk menjamin keselesaan dan kepuasan pengguna. Bincangkan masalah yang melanda pengangkutan awam di negara ini.

Jawaban:
Strategi:
T=Pengangkutan awam
K=Masalah
F=Umum

Isi:
1. perkhidmatan yang ditawarkan tidak sistematik
2. sistem pengangkutan awam di negara kita sering tidak menepati jadual
3. jumlah perkhidmatan yang disediakan tidak mencukupi
4. perkhidmatan awam yang disediakan tidak selesa

(AR) Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak, baru-baru ini menegur mutu perkhidmatan pengangkutan rel di ibu negara yang disifatkannya tidak memuaskan. (AR) Kenyataan itu dibuat setelah Perdana Menteri merasai sendiri pengalaman menggunakan perkhidmatan Komuter, Keretapi Tanah Melayu Berhad(KTMB) dan sistem transit aliran ringan (LRT). Beliau juga sempat mendengar rungutan orang ramai yang menggunakan kedua-dua perkhidmatan itu. Beliau menegaskan bahawa kewujudan masalah ini ibarat kata pepatah, ”Kalau tak tumbuh tak melata, kalau tak sungguh orang tak kata.” (AA) Semasa tinjauan ini dibuat, Perdana Menteri mendapati bahawa beberapa masalah yang melanda pengangkutan awam ini perlu diatasi.

(AJ) Satu daripada masalah yang wujud dalam sistem pengangkutan awam ini ialah perkhidmatan yang ditawarkan tidak sistematik. (AH) Apabila perkhidmatannya tidak sistematik, masalah yang timbul dalam sesuatu masa sukar untuk diatasi. (AH) Keadaan ini memang jelas berlaku di ibu negara. (AH) Kecanggihan pengangkutan awam benar-benar teruji pada waktu puncak apabila sistem pengangkutan awam di negara kita gagal menangani limpahan pengguna pada waktu itu. (AC) Sepatutnya, pengangkutan awam seperti sistem transit aliran ringan (LRT), tren komuter Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dan perkhidmatan bas RapidKL merupakan nadi kepada pergerakan warga kota. (AH) Namun semua perkhidmatan ini gagal menampung keperluan pada waktu puncak. (AH) Ketiga-tiga perkhidmatan ini didapati beroperasi dengan teratur dan mengikut jadual pada waktu-waktu biasa yang tidak sibuk. (AH) Namun, apabila tiba waktu puncak sama ada sebelah pagi atau petang, orang ramai tidak boleh bergantung pada perkhidmatan ini jika mahu sampai ke pejabat tepat pada masanya. (AP) Pada waktu puncak, pengangkutan awam di ibu kota dilihat gagal menampung kebanjiran pengguna yang semakin meningkat kebelakangan ini.

Selain itu, (AJ) pengangkutan awam di negara kita sering tidak menepati jadual. (AH) Walaupun Perdana Menteri, pernah turun padang untuk melihat sendiri operasi pengangkutan awam, namun setakat ini masih belum ada perubahan.
Posted by agy7500

Tiada ulasan:

Catat Ulasan